„Заједно против насиља“ у Богатићу

Почетна » ВЕСТИ » „Заједно против насиља“ у Богатићу

Породично насиље све је чешћа појава како на глобалном нивоу, тако и у нашој землљи. Са циљем потпунијег упознавања са свим облицима овог проблема, данас је у Богатићу одржана трибина под називом “Заједно против насиља”. Окупљени у Великој сали Скупштине Општине присуствовали су излагањима бројних стручњака и запослених у установама које се баве овим проблемом, а своја искуства говориле су и жртаве насиља. Оливера Петровић, психолог Центра за социјални рад у Богатићу, који је био организатор догађаја, отворила је трибину, излагањем на тему “Породично насиље са освртом на специфичне облике злостављања деце”, а потом и представила сваког од учесника.

Физичко, психичко, економско и сексуално насиље врши се над женама, децом па чак и мушкарцима. Проф. др Јован Марић, специјалиста психијатрије, говорио је о свим облицима насиља, са посебним освртом на саме жртве, последице трпљења  насиља  и његову превенцију.

“У овом послу радио сам са много жена, али и мушкараца жртава, који су преживели вербално, физичко или психичко насиље. Жртве које су емоционално и економски зависне од својих партнера временом науче да трпе насиље, остају у нездравој заједници и живе са надом да ће њихов насилни партнер променити понашање. То се ретко дешава, а проблем временом постаје све већи. Мој савет је увек да из такве заједнице треба изаћи”, рекао је у свом обраћању проф. др Јован Марић.

Алкохолизам је социјални проблем, који је у нашој средини присутан као растућа појава, која перманентно угрожава како здравствене, тако и социјалне функције породице. Специјалиста психијатрије у Дому здравља у Богатићу, др Милена Мартиновић, говорила је о вези породичног насиља са алкохолизмом.

Хајрија Рамадани из Београда, била једна од жртава породичног насиља,а данас је активисткиња у борби против насиља над женама и оснивач удружења Хајр, првооснованог те врсте у Европи.

“Трудимо се да се нађемо свима у невољи.  Хајр је помогао великом броју људи, у удружењу има близу сто  жртва и око педесеторо  деце, а међу жртвама има и мушкараца”, изјавила је Хајрија Рамадани.

Данашња трибина бавила се и свим видовима злостављања и занемаривањима, али и вршњачким насиљем. Викторија Сапунчић, ученица средње медицинске школе у Београду обратила се присутнима с јасном поруком да овај проблем међу школарцима треба решавати превенцијом. На тему “Прогањање” говорила је Жељка Остојић, психолог Удружења жртава насиља “Хајр”, а о превенцији насиља Станко Сапунчић из Међународног центра за безбедност из Београда. Присутнима се обратила и Ружа Поповић, председница хуманитарне организације “Хумано  срце Шапца”, која је обезбедила домове за више од стотину жртава насиља. Своју причу, жртве насиља, испричала је Гизела Кекањ.

Статистички подаци о пријави насиља не показују прави број жртава, јер многе од њих не пријављују насилнике, већ такво понашање прећуткују и трпе. Установе које се прве сусрећу са тим проблемом у породицама су полиција и болница. О поступању у случајевима породичног насиља на скупу су данас говорили  Никола Бељац и Вујадин Васић, начелник Полицијске станице Богатић, као и докторка Радмила Јуришић, начелник хитног медицинског пријема и транспорта Дома здравља Богатић.

Тешко је одредити узроке породичног насиља, али је његов утицај огроман, без обзира на узраст и пол жртве. На данашњој трибини од свих учесника чула се једна јасна порука – Ни један проблем не решава насиље, али ако до њега већ дође, о томе не треба ћутати.

Извор МАЧВА ИНФО

ФОТО ГАЛЕРИЈА

2018-10-11T11:56:55+00:00септембар 28th, 2018|Обавештење|