Удружење „ХАЈР“ чију окосницу чине жртве насиља, током три године рада збринуло је више од 90 жена које су боравиле у сигурној кући, изјавила је председница Удружења „ХАЈР“, Хајрија Рамадани, те додала да им је план да поред Београда и Арадђеловца канцеларије отворе у Шиду, Новом Пазару и Бечу.

Хајрија Рамадани, извор: УЖН „ХАЈР“

Рамадани је рекла за Танјуг да је 10 првих чланица Удружења због преживљеног насиља боравило у сигурним кућама и све су биле суочене са тим шта после – није им било могуће да нађу посао, стан…

„Зато је наш мото да жртва помогне жртви и зато смо основале Удружење за борбу против насиља”, рекла је Рамадани која је трпела породично насиље скоро три деценије, преноси Танјуг.

Додала је да најстарија жена којој је Удружење помогло имала 78 година и да је била жртва ћерке наркомана која јој је тражила новац.

Најмлађа је имала 16 година и била је жртва оца насилника, навела је Рамадани и прецизирала да је свим тим женама, жртвама насиља Удружење обезбедило правну помоћ, посао и услове за социјализацију.

Отварамо канцеларије, јер је проблем у мањим градовима да жене проговоре о насиљу рекла је она и навела да им је зато циљ да их отворе у Шиду, Новом Пазару. Циљ нам је и Беч јер су тамо наше жене жртве из страха да ће остати без деце, рекла је председница Удружења.

Додала је да „Хајр” захваљујући различитим тимовима психолога помажу жртвама, јер су се и чланице на сопственом примеру увериле да су жене након сигурне куће у великом броју „пуштене низ воду” због чега се враћају насилнику.

Она је упозорила да би за измену стања помогло поштовање Закона, али и то да родитељи женској деци врате самопоуздање – да им говоре да више вреде, а не да се акценат ставља на синове којима уз све преписују и имовину, као и да се деца васпитавају на прави начин да имамо више хероја не насилника.

Почасни члан Удружења „Хајр” што је скраћеница „храбре, аутентичне, јединствене и равноправне” психијатар Јован Марић је на свечаности у вили Јелена поводом три године рада упозорио да ће у годинама које долазе насиље бити основни узрок смртности.

Текст „Удружење Хајр збринуло 90 жена које су биле жртве насиља“ је пренет с портала politika.rs

Насловна фотографија: YouTube printscreen.