УЖН „ХАЈР“ је склопило сарадњу са Центром за одрживи развој „РЕ|ДЕФИНИСАЊЕ“ и концептом „КНИТоМАНИА„, те ћемо у наредном периоду покушати да заједно организујемо акције и активности којима бисмо могли да допринесемо оснаживању жртава насиља.

Основна идеја Центра за одрживи развој „РЕ|ДЕФИНИСАЊЕ“ почива над наизглед необичном иницијативом тј. концептом „КНИТоМАНИА„, која је основана ради остваривања циљева у области животне средине и унапређења социјалног положаја свих грађана подсредством плетења производа од искоришћених пластичних кеса. С тим у вези, старије особе које желе да додатно зараде израђују предмете од пластичних кеса које уклањају из природе и продужавају им животни век. Од свог оснивања, КНИТоМАНИА је продала више стотина ранчића и других ситних практичних производа. Користећи већ употребљене пластичне кесе, вредне руке успеле су да направе оригиналне производе. На тај начин, спречено је загађивање природе и подстакнути су грађани да донирају коришћене кесе које се сортирају, сецкају и спајају у клупко од којег се израђују производи. Дугорочни циљ ове занимљиве идеје је да КНИТоМАНИА постане широко познати бренд, заснован на спајању социјалног и еколошког предузетништва. Тежња је да старије особе едукују друге и додатно зарађују, чинећи нешто корисно за све нас.

Удружење жртава насиља ХАЈР су основале саме жртве јер су желеле да се боре за своја права али и да помогну другим жртвама да се охрабре и спрече насиље. УЖН ХАЈР кроз правни, психолошки, креативни, омладински и пензионерски тим креира активности и пројекте који доприносе јачању жртава које су преживеле насиље. Након преживљене трауме веома је битан процес ресоцијализације и поновне реинтеграције у заједницу, јер је потребно да се жртва оснажи како би наставила да живи нормалан живот.

Волонтери и активисти УЖН ХАЈР и Центра за одрживи развој РЕ|дефинисање (КНИТоМАНИА) увидели су потребу и важност ове сарадње, јер ће старије особе моћи да поделе своја знања и искуства са жртвама и тиме допринети процесу реинтеграције у друштво. Осим тога, ова сарадња ће допринети и међусобном развоју обе организације кроз заједничко делање и тежњу за подизању свести о важним друштвеним проблемима, који су свепристуни у нашим животима.

Овом приликом желимо да позовемо све старије особе и пензионере који желе да уче технику хеклања производа од пластичних кеса да се пријаве и да нам се придруже на нашој радионици у суботу 19. септембра 2020. године од 12 часова у просторијама Удружења жртава насиља ХАЈР.

БРОЈ МЕСТА ЈЕ ОГРАНИЧЕН НА 20 ОСОБА.
Пријаве за радионицу вршити на:
– тел. 0644829599
– адреса ел. поште: uznhajr@gmail.com