Javna tribina: „Da li lično poznajemo neku osobu koja je žrtva porodičnog nasilja i da li bismo se lično umešali i preduzeli korake da pomognemo

https://www.youtube.com/watch?v=DQfBfcara40

Udruženje žrtava nasilja „HAJR“, Centar za unapređenje društva i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, održali su danas u svečanoj sali Gradske opštine Stari grad javnu tribinu „Da li lično poznajemo neku osobu koja je žrtva porodičnog nasilja i da li bismo se lično umešali i preduzeli korake da pomognemo“.

Tribinu, posvećenu pružanju podrške, osnaživanju i pomoći žrtvama nasilja, otvorili su zamenica predsednika Skupštine opštine Stari grad i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Nevena Dodić, pomoćnica ministarke u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić i predsednica Udruženja žrtava nasilja „HAJR“ Hajrije Ramadani.

Nevena Dodić je u ime  opštine Stari grad poželela dobrodošlicu učesnicima skupa i zahvalila „HAJR-u“ na pozivu za učešće na tribini. „Nasilje u porodici je ozbiljno kršenje ljudskih prava i jedno od najtežih krivičnih dela, jer dolazi od osoba kojima bi trebalo najviše da se veruje i koje bi trebale da štite svoju porodicu, a ne da nad njom vrše nasilje. Statistika pokazuje da svaka treća žena u Srbiji trpi nasilje. U statističke brojke su uključene naše prijateljice, komšinice, rođake i koleginice. Nažalost, ovo krivično delo se u našem okruženju dešava svakodnevno“,  rekla je Nevena Dodić i naglasila da su svi, koji su na bilo koji način upoznati da se nad nekim vrši nasilje, dužni i odgovorni da to prijave nadležnim državnim organima.

„Problem nasilja u porodici, nije samo problem te porodice, ono je problem celog našeg društva. Zato je važno prijaviti nasilje. Takođe, ključne su pravovremene reakcije i koordinacija nadležnih institucija i najzad, strogo sankcionisanje nasilnika, kao odlučna  reakcija države“, istakla je Dodić i naglasila da Gradska opština Stari grad pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja, a kroz aktivnosti i delovanje Saveta za rodnu ravnopravnost i druge oblike podrške.

„Naša opština je na raspolaganju institucijama i organizacijama u borbi protiv nasilja. Nastavićemo da pružamo podršku žrtvama, jer je bezbednost svih naših građana jedan od prioriteta, kome smo iskreno posvećeni. Zato je nulta tolerancije na svaki oblik nasilja i strogo sankcionisanje nasilnika – čvrst, jasan i nedvosmislen stav Gradske opštine Stari grad“, naglasila je Nevena Dodić, predsednika Saveta za rodnu ravnopravnost i zamenica predsednika Skupštine GO Stari grad.

Predsednica i osnivač Udruženja Hajrija Ramadani je u emotivnom obraćanju učesnicima tribine „u ime tragičnih životnih sudbina žrtva nasilja, svojih prijateljica iz Sigurne kuće, sa kojima je osnovala „HAJR“,  istakla je da je Udruženje do sada zbrinulo preko stotinu ugroženih žena.

„Nasilje u porodici nije privatna stvar. Ono je ozbiljno kršenje ljudskih prava koje se u Srbiji sve češće završava tragično. Obaveza svakog od nas je da se nasilje prijavi jer nekome može spasiti život. Borba protiv nasilja i nasilnika nema alternativu. Želimo da Srbija bude sigurna kuća za sve nas“, poručila je Ramadani, naglasivši da je, uz podršku i stručnu pomoć, žrtve nasilja potrebno ekonomski osnažiti, kako bi se što pre sa svojom decom uključile u normalne, svakodnevne aktivnosti.

Nina Mitić, pomoćnica ministarke u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, istakla je da je nasilje fenomen koji zahvata celo društvo i da nam u ovom trenutku potrebo preventivno delovanje, zasnovano na koordinisanoj saradnji državnih institucija, organizacija civilnog društva i građana.

„Država Srbija je donela odgovarajuće zakonske okvire, puno toga je urađeno a potvrda da smo na dobrom putuje je otvaranja klastera u ovoj oblasti od strane Evropske unije. Sigurni smo da možemo još bolje, jer nam je zajednički cilj – nulta tolerancija na nasilje u porodici“, poručila je Nina Mitić.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Dragović je naglasio da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uneo nove, pozitivne okvire u rad policije u smislu prevencije, zaštite žrtava porodičnog nasilja i sankcionisanje nasilnika. Ako se porede podaci za period 2017-2020 godina registrovano je smanjenje za oko 21,21 odsto krivičnih dela porodičnog nasilja. Takođe, oko 2700 policajaca je do danas prošlo odgovarajuću stručnu obuku, u toku je peti ciklus obuke za novih 586 pripadnika MUP-a za postupanje u ovoj oblasti.

U radu današnje tribine učestvovali su predsednica Udruženja „Amity” Nada Satarić, koja je posebnu pažnju posvetila nasilju u porodici društvu nad licima starijim od 65 godina, Tadija Krstić iz Centra za bezbednost istrage DBA, prof. Ivana Jakšić sa Fakulteta političkih nauka, statističarka i master politikolog Lenka Tanasković, predstavnica NVO „Atina” Milica Glišić, advokat Snežana Živanović, kao i naše poznate javne ličnosti, rukometašica Svetlana Ceca Kitić i legendarni maneken Đorđe Pavlov Kortina.

Na tribini su govorile i žrtve porodičnog nasilja iz Beograda, Aranđelovca, Lajkovca, Niša, Trstenika i Šida, kao i diplomirani psiholog Natalija Poljak Petrović, koja uz psihijatra prof. dr Jovana Marića, vodi grupnu psihološku radionicu za žrtve porodičnog nasilja. Projekat Udruženje žrtava nasilja „HAJR“ i Centra za unapređenje društva je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u okviru programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2021. godinu.”

Pratite nas
Facebook: https://www.facebook.com/uznhajr.beograd/
Instagram: https://www.instagram.com/_hajrudruzenje_/
Twitter: https://twitter.com/uzn_hajr