Курир 18.06.2018.

КАКО ЈЕ ОВО МОГУЋЕ?! Београђанка, коју је муж избацио из куће, може да се врати

али ПРВО ДА ПЛАТИ БРАВАРУ 500 ЕВРА!

Хајрија Рамадани, председница Удружења „Хајр“, које помаже жртвама породичног насиља, а и сама је била жртва тортуре, недавно је добила судску привремену меру да може да се врати у кућу из које ју је муж избацио пре три године.

Али, уместо да је у државину уведу извршитељи, како је очекивала, они су је упутили на бравара, који јој је за замену браве тражио 500 евра, пишу Вечерње новости.

„Оно што се мени сада десило, масовно се дешава нашим женама: да добију пресуду да могу да се врате у стан или кућу из које су због насиља морале да побегну, али да суд не размишља како ће та жена безбедно да уђе у посед, нити ко ће да јој гарантује безбедност“, каже Хајрија Рамадани.

Она са бившим мужем већ три године води судски спор око имовине, а суд је прошле године, у септембру, донео меру којом јој омогућава да се сама, или уз помоћ трећег лица, врати у кућу.

Међутим, закључак о извршењу, како нам објашњавају у правној служби „Хајра“, уместо за осам дана, како закон налаже када су у питању хитне мере, стигао је девет месеци касније – у мају. Пошто муж није хтео да преда добровољно кључеве, њено усељење испало је „принудно“.

„Преко адвоката сам тражила да ме извршитељи уведу у државину, али су нам рекли да они то не раде и препоручили бравара, који ће у присуству два сведока заменити браву и предати нам кључеве“, прича Хајрија.

Са браваром је договорила цену од 100 евра, да би тог јутра када је требало да пођу одједном тражио 500! Будући да нема те паре, несрећна жена морала је да одустане од усељења.

Подсетимо, ова година ући ће у црне анале када су у питању породична убиства жена и деце. За непуних шест месеци, према подацима Сигурне куће, страдале су 24 жене.

* * *

Портал „Све у свему“ 2017.

 

Драги наши читоаци, упознајте Хајрију Рамадани жену која је била жртва насиља и која је окупила друге жене које су такође биле жртве насиља и основале удружење Хај’р и боре се сада против насиља.Била нам је част да помогнемо и дамо свој допринос удружењу Хај’р.

Редакција СУС-а : Лична карта о удружењу Хај’р?

Хајрија Рамадани : Удружење жртава насиља Хај’р је група жена које су саме жртве насиља и боре се против насиља и желе да помогну жртвама насиља у укључивању у нормалан живот.

Циљ нам је да лобирамо да се уведу строжи закони за насилнике и убрза рад судства , уведе социјално предузетништво , бесплатна едукација, одрже трибине, пружи правна и психолошка помоћ жртвама насиља и да се рализују  наши пројекти , Мултикултурални центар, Култивосхоуп, часопис и туристичку агенција.

Редакција СУС-а : Представите рад Хај’р?

Хајрија Рамадани : Кроз разне радионице ,трибине, едукације и курсеве желимо да помогнемо жртвама насиља,желимо да уведемо социјално предузетништво и развијамо женско предузетништво, организујемо бесплатан СОС телефон и Цалл центар, правимо филмове, организујемо изложбе, концерте и слично.

Редакција СУС-а : Представите циљ удружења Хај’р?

Хајрија Рамадани : Циљ нам је да смањимо насиље , убрзамо рад судства, помогнемо институцијама и центрима за социјални рад,укључивање школе и школског особља, буђење опште свести,издајемо публикације, часописе,правимо филмове, лобирамо за строже законе против насилника.

Редакција СУС-а : Како могу људи да се укључе у рад удружења Хај’р?

Хајрија Рамадани: Добродошли су сви људи који желе да се укључе и помогну удружење Хај’р у остваривању циљева и жеља које смо навели у претходним питањима.

Редакција СУС-а : Шта Вам је све потребно за рад удружења?

Хајрија Рамадани: За почетак потребна нам је подршка људи и институција, потребни су нам пројекти, трибине, донатори , обуке и едукације,курсеви језика и рада на рачунару, канцелариска опрема и рачунари,мобилни провајдер за СОС телефон, возило за селидбу жена и деце,одећа и обућа, храна , хигијенски пакети и школски прибор за децу.

Редакција СУС-а : Шта би сте поручили жртвама насиља? Како могу да Вас контактирају? Да ли могу да очекују помоћ И коју?

Хајрија Рамадани: Да не трпе насиље и да одмах позову полицију, центар за социјални рад иИ наравно нас.

Могу нас контактирати телефоном : 064 482 95 99 , емаил: узнхајр@гмаил.цом и путем нашег сајта, фацебоок странице и надамо се ускоро СОС телефоном.

Од нас могу да добију правну и психолошку помоћ , понекад можемо да нађемо посао, смештај, храну, одећу, образовање , разне едукације и све остало што смо тренутно у могућности.

Редакција СУС-а : Да ли имате СОС телефон и како могу мобилни оператери да помогну?

Хајрија Рамадани: Тренутно немамо СОС телефон, мобилни оператери би могли да нам дају бесплатну линију за све мреже где нам се могу јавити жртве насиља и где их ми можемо позвати да им помогнемо.

Такође би нам значило да добијемо нас десет чланица удружења телефоне са бесплатним саобраћејем између нас 10, да би смо биле у што бољољ комуникацији.

Редакција СУС-а : Да ли су Вам за трибине потребне општине, градови и како могу да Вам помогну?

Хајрија Рамадани: Потребна нам је добра сарадња са општинама и градовима у целој Србији , као и региону јер се насиље дешава свуда око нас.

Помоћ нам је доброшла , биће нам задовољство да одемо свуда и представимо се , изложимо наше проблеме и пробамо кроз заједничку сарадњу да их решимо и помогнемо деци и женама жртвама насиља.

Редакција СУС-а : Какав је живот после насиља?

Хајрија Рамадани: Још тежи, жртва има страхове, није је прихваћена од стране друштва, јако тешко пронађе смештај, посао, јако тешко уписује децу у вртић и школу, у тешким је финансијским условима, фали јој едукација, психолошка и правна помоћ.

Често је судство споро и насилници после насиља узнемиравају жртву, тако да се њихов страх наставља ,и у поједининим случајевима жртва насиља нема где да оде иИ често се враћа насилнику или напусти државу ако је у могућности.

Због превеликог страха и стреса жртве ,често су изложене разним болестима које могу да проузрокују смрт , што је нама познато.

Поједине жртве раде два посла да би преживеле и платиле рачуне, па тако су деца препуштена сама себи и често су на улици , тако да их улица васпитава и крену лошим стопама.